RTV Slingeland besteedt de komende weken veel aandacht aan de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart in Winterswijk. Op de radio zijn drie zaterdagen in maart gesprekken met lijsttrekkers, is er op 27 februari een rechtstreekse uitzending van een debat met jonge raadskandidaten en leerlingen van de hoogste klassen van het Gerrit Komrij College. De televisie maakt daarvan een uitgebreid verslag, in de laatste week voor de verkiezingsdag geeft de televisie alle partijen in een Lokale Zendtijd voor Politieke Partijen de gelegenheid om het programma toe te lichten.

Op dinsdag 27 februari komt de verkiezingsbus van Omroep Gelderland ’s ochtends naar Winterswijk. Via die bus is ook RTV Slingeland in de gelegenheid rechtstreekse radio-uitzendingen te verzorgen. Dat gebeurt vanaf 10.00 uur op het plein voor het Gerrit Komrij College, vanaf een politieke markt, die bij slecht weer is overdekt. Leerlingen van het GKC maken dan kennis met de ideeën van de zeven politieke partijen die in Winterswijk aan de verkiezingen deelnemen. Tussen 11 en 12 uur wordt overgeschakeld naar de theaterzaal van het GKC. Daar zullen jonge raads-kandidaten onder leiding van RTV Slingeland presentator Judith Woordes een Vragenvuur van leerlingen ondergaan. Aan dat Vragenvuur werken mee: Tim Jonker van WB (33 jr, nr.4), Thomas de Roos van het CDA (25 jr. nr.7), Dominique Rootinck van de VVD (27 jr. nr. 15), Mark ten Pas van de PvdA (25 jr. nr. 3), Loes ten Dolle van D66 (23 jr. nr.1),Maarten Kruisselbrink van Groen Links (23 jr. nr.13) en Paul Hijink van Kansrijk Winterswijk (30 jr, nr1). Van de politieke markt en het Vragenvuur maakt TV Slingeland opnames die nog dezelfde dag op de zender komen.

De drie zaterdagen voor de verkiezingen zijn er op Slingeland FM tussen 10 uur en 12 uur vraaggesprekken met de lijsttrekkers van alle Winterswijkse partijen. Dat betreft dan 3 maart, 10 maart en 17 maart. Uiteraard zijn luisteraars dan in de gelegenheid tot het stellen van vragen.

TV Slingeland zal in de week voorafgaande aan 21 maart iedere dag een andere politieke partij in een Lokale Zendtijd voor Politieke Partijen aan het woord laten. In twee minuten of 400 woorden kunnen de partijen hun programma voor de komende vier jaren toelichten. De reeks begint op maandag 12 maart en eindigt dus op zondag 18 maart.

De gemeente Winterswijk laat accountantsbureau Stolwijk Kelderman onderzoek doen naar de financiele toekomstbestendigheid van vijf culturele instellingen. Het betreft theater De Storm, museum Villa Mondriaan, muziekschool Boogie Woogie, de bibliotheek en het museum aan de Meddosestraat. Met betrekking tot Boogie Woogie loopt al een onderzoek, dat wordt uitgevoerd door adviesbureau BMC. De uitkomsten van de onderzoek zullen een rol spelen bij het schrijven van een nieuwe cultuurnota van de gemeente Winterswijk.

Sinds begin dit jaar is Perron 8 elke maandag te vinden in het WUh gebouw in Winterswijk. Perron 8 is een onderdeel van zorgorganisatie De Lichtenvoorde. Kwetsbare mensen uit de Achterhoek kunnen bij Perron 8 terecht met vragen op het gebied van vrijetijdsbesteding. 

Iedereen kan meedoen 
Vrijetijdsbesteding is een belangrijk onderdeel in het leven van ieder mens. Het draagt bij aan kwaliteit van leven. Maar leuke vrijetijdsbesteding is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Perron 8 geeft iedereen de kans om mee te doen door activiteiten aan te bieden. Bijvoorbeeld uitstapjes naar een pretpark, museum of sportwedstrijd. Op deze manier biedt Perron 8 mensen de kans om talenten te ontwikkelen, iets te betekenen voor een ander of een netwerk op te bouwen. Zo worden ook praktische en sociale vaardigheden verder ontwikkeld. Perron 8 werkt vraaggericht en sluit zoveel mogelijk aan bij bestaande activiteiten en plaatselijke organisaties. Bijvoorbeeld werken bij de Zwarte Cross, Slag om Grolle of meedoen bij corso- of sportverenigingen. Samen werken we aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen! 

Dankzij vrijwilligers 
Perron 8 is een vrijwilligersorganisatie die wordt aangestuurd door enkele professionele krachten. Vrijwilligers leveren een hele belangrijke bijdrage aan het uitvoeren de verschillende activiteiten. Zij hebben een bijzondere rol bij het vervullen van de persoonlijke wensen en behoeften van de deelnemers. Zo leveren zij een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven. Door de inzet van vrijwilligers wordt de integratie van de deelnemers in de maatschappij positief beïnvloed. 

Vrijwilligers gezocht 
Voor enkele nieuwe projecten in Winterswijk zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die graag bijdragen aan het levensgeluk van kwetsbare mensen. Het is belangrijk dat vrijwilligers doen waar hun hart ligt. Samen kijken we wat het best past. Het aantal uur is naar eigen invulling. 

Vrije basisschool de Esch aan de Winterswijkse Rusthuisstraat heeft een duidelijke pedagogische visie. Het werken met hoofd, hart en handen en het leren door ervaren en beleven staat voorop. Voor de school bestaat steeds meer belangstelling. Voor de kleuterklas bestaat zelfs een wachtlijst. Op 3 en 6 februari zijn er open dagen waarop geïnteresseerden een kijkje kunnen komen nemen.
De naam vrijeschool kan verwarring veroorzaken, ervaart directeur Joke Rebel: ,,Het betekent niet dat de kinderen op een vrijeschool vrij zijn te doen en laten wat ze willen. De vrijeschool houdt zich net als andere basisscholen aan de door de overheid geformuleerde doelen voor het basisonderwijs. Het verschil zit in de manier waarop kinderen leren, meer gericht op ervaren, voelen en beleven. De resultaten van het vrijeschoolonderwijs zijn goed en het uitstroomniveau is boven het landelijk gemiddelde...”

Informatiedagen
Om belangstellenden te informeren houdt de school op zaterdag 3 februari tussen 10 en 12 uur een open dag. Op 6 februari is er een inloopmoment tussen 9 en 10 uur waarop kennis genomen kan worden van de sfeer op school tijdens de lessen. Ouders en leerkrachten vertellen bezoekers graag meer over de school. Op zaterdag 3 februari houdt ook de 'voorloper' van De Esch, Het Peuterhuis open dag. Ook zij zijn tussen 10 en 12 uur te bezoeken.

 

Copyright © 2016. RTV Slingeland.